Fyysikkoalumni

Uutisia

Fyysikkoalumnin uutisarkisto.


Fyysikkoalumnin jouluglögit, uuden logon julkistus, sekä tutustuminen Aalto-yliopiston oppimiskeskukseen 13.12. klo 17:30 alkaen

Julkaistu: 2017-11-28

Arvoisa alumni,

 

Fyysikkoalumnin perinteiset jouluglögit järjestetään keskiviikkona 13.12. Paikkana toimii tänä vuonna Otaniemen vanha kirjasto, joka on perusteellisen korjauksen ja modernisoinnin jälkeen uudellennimetty Harald Herlinin oppimiskeskukseksi.

Fyysikkoalumnista glögeille osallistuville jäsenille järjestetään kierros oppimiskeskuksessa klo 17:30 alkaen, minkä jälkeen siirrytään illan päätapahtumaan klo 18:30: Fyysikkoalumnin uuden logon julkaisuun! Logon uudistustyö on ollut päällä jo pidemmän aikaa ja pääsemme vihdoin nauttimaan työn hedelmistä, sekä alumnin uudesta visuaalisesta ilmeestä.

Varmistaaksesi paikkasi alumnin vuoden päätöstapahtumassa, täytä oheinen ilmoittautumislomake perjantaihin 8.12. mennessä.

Fyysikkoalumnin hallitus toivottaa kaikki jäsenensä lämpimästi tervetulleiksi laskeutumaan joulunaikaan yhteisten glögien kautta!

ILMOITTAUTUMINEN TAPAHTUMAAN ON PÄÄTTYNYT

 


Fyysikkoalumnin vuosikokous 2017 ja tutustuminen Space Systems Finland Oy:n toimintaan

Julkaistu: 2017-04-01

Hyvä Fyysikkoalumni, tervetuloa Fyysikkoalumni ry:n vuosikokoukseen, joka järjestetään 26.4.2017 klo 17:30 alkaen SSF:n (Space Systems Finland Oy) tiloissa osoitteessa Kappelitie 6 (Niittykumpu).

Tilaisuuden aluksi illan isäntä Matti Anttila kertoo hieman SSF:n toiminnasta sekä valottaa fyysikon näkökulmaa parilla hanke-esimerkillä. SSF tarjoaa myös jotain pientä naposteltavaa. Vahvistathan osallistumisesi täyttämällä alta löytyvän ilmoittautumislomakkeen.

Varsinaisessa vuosikokouksessa käsitellään yhdistyksen säännöissä vuosikokoukselle määrätyt asiat tärkeimpinä uuden hallituksen valitseminen, tilinpäätöksen vahvistaminen sekä budjetin ja toimintakertomuksen hyväksyminen. Kokouksen esityslista löytyy alta.

Tervetuloa tutustumaan suomalaisen avaruustoiminnan pioneeriin ja vaikuttamaan Fyysikkoalumnin toimintaan.

Fyysikkoalumnin hallituksen puolesta,

Matti TalviOja, pj.

 

Fyysikkoalumnin vuosikokous 2017_Esityslista_alustava

 

ILMOITTAUTUMINEN TAPAHTUMAAN ON PÄÄTTYNYT


Esitelmätilaisuus: Richard Feynman, fyysikoiden fyysikko

Julkaistu: 2016-09-28

Suomen Fyysikkoseura ry järjestää esitelmätilaisuuden

Aika: maanantaina 3.10.2016 klo 18.00
Paikka:
Tieteiden talo
Kirkkokatu 6, Helsinki
Sali 104

Richard Feynman, fyysikoiden fyysikko

Helsingin yliopiston kosmologian professori Kari Enqvist esittelee yhdysvaltalaisen Richard Feynmanin (1918 – 1988) elämää ja uraa omasta näkökulmastaan. Feynman voitti Fysiikan Nobel-palkinnon vuonna 1965 saavutuksistaan kvanttielektrodynamiikan kehittäjänä. Hänet tunnettiin myös taitavana opettajana ja fysiikan kansantajuistajana. Millainen hän oli ihmisenä ja tiedeyhteisön jäsenenä? Mitä muita saavutuksia hänellä oli yhteiskunnassa?

Esitelmän jälkeen on varattu aikaa kysymyksiin ja keskuteluun.

Tilaisuutta sponsoroi Fyysikkoalumni ry.


Fyystapahtuma 2016 Suomen luontokeskus Haltiassa

Julkaistu: 2016-07-12

FYYSTAPAHTUMA 2016

Fyysikkoalumnin perinteinen Fyystapahtuma järjestetään tänä vuonna 17.9. Suomen luontokeskus Haltiassa.

Päivän ohjelma sisältää opastetut kierrokset niin luontokeskuksen näyttelytilassa kuin metsässä kulkevilla ulkoilureiteillä. Opastukset päättyvät nuotiopaikalle, jossa osallistujille on tarjolla ruokailu, sekä mahdollisuus viettää mukava hetki metsän siimeksessä.

 

PÄIVÄN AIKATAULU

13.00 saapuminen Haltiaan
, näyttelyopastus kahdessa ryhmässä

14.00 metsäretki näköalapaikan kautta nuotiopaikalle (2,5km)

15.15 nokipannukahvit/mehu (juodaan kuksista) ja kotileipomon puolukkapullat

16.00 paluu Haltiaan kävellen (0,5 km)

 

KULJETUKSET

Fyystapahtumaan saavutaan omilla kyydeillä, osoite Nuuksiontie 84, 02820 Espoo. Luontokeskukseen pääsee myös julkisilla kulkuvälineillä.

 

OSALLISTUMINEN

Fyystapahtuman hinta on 20 €/osallistuja. Maksu tulee suorittaa 15.8. mennessä Fyysikkoalumnin tilille:

Tili: 111230-00351053 (Nordea)

IBAN: FI12 1112 3000 3510 53

 

ILMOITTAUTUMINEN

Tapahtumaan ilmoittaudutaan oheisen lomakkeen avulla. Ilmoittautumisen takaraja on 15.8. Paikkoja tapahtumaan on 40, joten toimi nopeasti varmistaaksesi osallistumisesi!

 

 


Fyysikkokillan kunniajäsentoimikunta etsii jäseniä, sekä kunniajäsenehdokkaita

Julkaistu: 2016-05-06

Fyysikkokilta täyttää vuonna 2017 70 vuotta, minkä kunniaksi kilta on perustanut kunniajäsentoimikunta. Toimikunnan tarkoituksena on etsiä kiltaan jossain elämänsä vaiheessa kuuluneista henkilöistä potentiaalisia kunniajäsenehdokkaita. Killan sääntöjen mukaisesti killan kunniajäseneksi voidaan nimetä henkilö, joka on erityisesti ansioitunut killan toiminnassa tai edistänyt killan pyrkimyksiä. Killan varsinaista jäsentä ei voida nimittää kunniajäseneksi.

Kunniajäsentoimikunta etsii nyt Fyysikkoalumnin joukoista henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan kunniajäsenten etsintään, sekä esittämään kunniajäsenehdokkaita Fyysikkokillalle ennen killan 70-vuotis vuosijuhlaa, Fuusio70:tä. Kunniajäsentoimikuntaan pystyy ilmoittautumaan oheisella lomakkeella, tai lähettämällä sähköpostia Fyysikkokillan puheenjohtajalle (puheenjohtaja(at)fyysikkokilta.fi).

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Vuosikurssi

 

Tunnetko sinä vanhan Fyysikkokillan jäsenen, joka ansaitsisi mielestäsi tulla valituksi killan kunniajäseneksi? Täytä oheinen lomake ehdotuksellasi, sekä lyhyellä perustelulla miksi juuri hänen tulisi tulla valituksi Fyysikkokillan kunniajäseneksi. Kunniajäsentoimikunta kiittää!

 

Ehdotetun henkilön nimi (pakollinen)

Ehdotetun henkilön vuosikurssi (pakollinen)

Perustelut ehdotetun kunniajäsenyydelle (pakollinen)

Esittäjän nimi (pakollinen)

Esittäjän sähköposti (pakollinen)

 

 

 


Seuraava Aalto Physics Colloquium keskiviikkona 3.2. kello 15

Julkaistu: 2016-01-25

Seuraava vierailevan fyysikon pitämä APC-luento on keskiviikkona 3.2. kello 15 Konetalon salissa K213 (Otakaari 4). Luennoitsijana toimii John Clarke Kalifornian yliopistosta (University of California). Luento on englanninkielinen.

APC-luentojen lyhyt yleiskuvaus löytyy Teknillisen fysiikan laitoksen sivuilta osoitteesta http://physics.aalto.fi/en/current/colloquium/ .

Tämänkertaisen luennon aiheena on ”The SQUID at 50: From Cosmology to Medicine”, joka kertoo nyt 50-vuotta täyttävien suprajohtavien kvantti-interferenssilaitteiden, joita käytetään aivojen funktionaaliseen kuvantamiseen magnetoenkefalografiassa historiasta ja tulevista sovelluskohteista (joista osaa kehitetään täällä Aallossa fyysikoiden toimesta). Tarkempi kuvaus puhujasta ja luennosta löytyy Aalto-yliopiston tapahtumakuvauksesta osoitteessa http://www.aalto.fi/en/current/events/2016-01-21-002/ .

 


Fyysikkomessut tiistaina 15.3. kello 17.45

Julkaistu: 2016-01-25

Fyysikkoalumni järjestää jälleen tänäkin vuonna fyysikkoyrittäjyyteen liittyvän tapahtuman – Fyysikkomessut – tiistaina 15.3. kello 17.45 Design Factoryllä (Betonimiehenkuja 5, Otaniemi). Tapahtumassa jollain tapaa fyysikoihin liittyvät yritykset (fyysikoiden perustamia tai fyysikoita työllistäviä tai vähintäänkin kiinnostavia) esittelevät toimintaansa tapahtumaan osallistuville Fyysikkoalumnin sekä Fyysikkokillan jäsenille. Jokainen yritys saa lyhyen puheenvuoron tapahtuman aluksi lavalta minkä jälkeen yrityksiin voi tutustua vapaamuotoisemmin illan ajan viinin ja ruoan siivittämänä kunkin yrityksen omalla esittelypöydällä. Tänä vuonna Fyysikkomessuilla on myös mukana vierailemassa bioinformaatioteknologian alumniyhdistys BioDi ry.

Tapahtuman aikataulu:
17.45 ovet aukeavat.
18.15 tervetulosanat, yritysesittelyt lavalta alkavat.
Noin kello 19 alkaen: vapaata seurustelua ja kiertelyä yritysten esittelypöydillä, juomaa ja ruokaa tarjolla.
Tapahtuma päättyy joustavasti noin kello 21–22.

Tänä vuonna osallistumisensa ovat varmistaneet jo seuraavat yritykset:
Skunk Developments Oy (http://www.skunk.fi/)
NetMedi Oy (http://www.netmedi.fi/)
Taipuva Consulting Oy (http://www.taipuva.fi/)
LocalBitcoins Oy (https://localbitcoins.com/)
Summa Semiconductor Oy (http://www.summasemi.com/)
Smartly.io (http://smartly.io/)
Optenni Oy
Dain Studios (http://www.dainstudios.com/)

Ja vaikkei yrityksesi osallistuisikaan tapahtumaan tällä kertaa, merkitse joka tapauksessa päivä jo kalenteriisi. Tapahtuman alkamisaika on kello 17.45. Yritykset esittäytyvät ensin lavalla, ja sen jälkeen vapaamuotoinen kiertely yritysten esittelypöydillä. Ruokaa ja juomaa tarjolla. Perinteinen tapahtuma. Tarjoilujen mitoittamisen helpottamiseksi toivomme teidän ilmoittautuvan tapahtumaan alla:

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Yhdistys (pakollinen)
FyysikkoalumniFyysikkokiltaBioDi

Viestisi järjestäjille


Logokilpailu: ”suunnittele Fyysikkoalumnille logo” (päättyy ma 7.3.)

Julkaistu: 2016-01-25

Osallistu kilpailuun ja suunnittelu Fyysikkoalumni ry:lle logo.

Tausta:

Fyysikkoalumni ry:llä ei ole omaa logoa tai tunnusta. Tähän asti logon virkaa on ajanut Fyysikkoalumnin nettisivujen yläreunasta löytyvä teksti ”Fyysikkoalumni ry”, jonka ulkoasu on muuttunut muutamaan otteeseen vuosien kuluessa. Fyysikkokillalla puolestaan on erittäin tunnistettava logo, joka pohjautuu kreikkalaisten aakkosten fii-kirjaimeen. Tästä logosta on sekä virallinen versio ilman tekstiä, että selventävällä tekstillä varustettu epävirallinen versio. Kilpailu järjestetään, jotta Fyysikkoalumni ry:lle saadaan logo luomaan yhdistykselle uutta ilmettä.

Kilpailun säännöt:

Kilpailu on avoin kaikille Fyysikkoalumni ry:n ja Fyysikkokilta ry:n jäsenille. Pääpalkintona kilpailun voittaneen logon suunnittelijalle on illalliskortti itselle ja avecille Fyysikkokillan 70-vuotisjuhlaan lauantaina 11.3.2017!

Logon muoto on vapaa, mutta siitä toivotaan käyvän ilmi jollain tavalla fyysikkous ja alumnius – esimerkiksi siten, että logo pohjautuisi jollain tavalla killan logoon: ”fii^2”. Kilpailuun voi osallistua lähettämällä logoehdotuksen alumnin hallitukselle sähköpostilla (hallitus [at] fyysikkoalumni.fi) maanantaihin 7.3. mennessä. Logoehdotuksen tulee olla sähköpostin liitteenä PDF-, PNG- tai JPEG-muodossa, ja tiedoston enimmäiskoko on 10 MB. Viestiin tulee liittää tekijän nimi ja yhteystiedot. Kilpailija vastaa siitä, että hänellä on kaikki oikeudet logoehdotukseensa. Kilpailuun voi osallistua myös useammalla logoehdotuksella. Lähettämällä logoehdotuksen kilpailuun kilpailija hyväksyy, että Fyysikkoalumni ry:llä on täydet oikeudet kilpailun voittaneeseen logoon mukaan lukien mahdollisuus muokata voittajalogoa.

Fyysikkoalumni ry:n hallitus valitsee sopiviksi katsomansa ehdotukset esiteltäviksi kevään 2016 vuosikokouksessa, jossa uusi logo valitaan. Mikäli kilpailun logoehdotusten taso ei ole riittävän korkea, voidaan logo jättää myös valitsematta.


Suuri Nobel-keskustelu: Millä eväillä napattiin vuoden 2015 maailmankuulut tiedepalkinnot?

Julkaistu: 2015-10-17

Jos teitä kiinnostaa kuulla tämänvuotisten Nobel-palkittujen tutkijoiden taustoista, niin nyt Helsingin Sanomat on yhdessä usean akateemisen tahon kanssa järjestänyt teille siihen mahdollisuuden. Torstaina 29.10. Sanomatalon Mediatorilla (Töölönlahdenkatu 2, Helsinki) on kello 16.30–18 kaikille avoin yleisöluento aiheesta, jossa suomalaiset huippuasiantuntijat kertovat kansantajuisesti vuoden 2015 Nobel-palkittujen tutkimusten aiheista, tekijöistä, saavutuksista sekä niiden merkityksestä. Keskustelussa mukana:

Tilaisuuden juontavat Jukka Ruukki (HS Tiede) ja Tiina Raevaara (Suomen Tiedetoimittajain liitto).

Paikkoja on rajoitetusti. Vapaa pääsy.

Suuri Nobel-keskustelu näytetään suorana lähetyksenä HSTV:ssä.
Keskustelu käynnissä myös verkossa: Twitter #HS360 ja Facebook HS 360 astetta.

Itse tilaiduusen lisäksi tämänvuotisten Nobel-palkintojen taustoista voi kuulla myös seuraavilla kampusluennoilla:

Tapahtuman järjestävät: Helsingin Sanomat, Tiedeakatemiain neuvottelukunta, Suomen Tiedetoimittajain liitto, Suomalainen Tiedeakatemia, Suomen Tiedeseura, Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland, Teknillisten Tieteiden Akatemia, Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto.


Suuri Teekkarikino

Julkaistu: 2015-09-28

Polyteekkarimuseo esittää: ”Suuri Teekkarikino”, tiistaina 20.10.2015 Kino Tapiolassa.

Iloinen ilta täynnä liikkuvaa teekkarikuvaa useilta vuosikymmeniltä. Mukana juuri kunnostettuja herkullisia filmejä Dipolin vihkiäisistä, muutosta, autokerhon touhuista, Kaljakellarista ja bussin vedosta. Pääelokuvana rahiseva Teekkarifilmi vuodelta 1924. Kaikkiin elokuviin liittyy pieni esittely, pääosin mukana olleilta aikalaisilta. Mykkäfilmeihin tulee säestys epävireisellä pianolla.

Ilta alkaa Kino Tapiolassa kello 18 ja loppuu kello 21 mennessä. Ovet aukaisemme jo kello 17 lippujen lunastusta ja vapaata yhdessäoloa varten.

Tilannetta voi seurata Facebookissa Polyteekkarimuseon sivujen alla olevan tapahtuman kautta. (Tapahtumalinkki lisätään sitten kun tapahtuman tapahtumasivu on olemassa.)

Lippujen vaihto 10 euron seteleitä vastaan tapahtuu museossa sunnuntaisin kello 12–14 päivystyksen yhteydessä 4.10., 11.10. ja 18.10.. Lipunmyyntivastaava Juho löytyy osoitteesta intendentti@polyteekkarimuseo.fi . Lipun hintaan kuuluvat leffanamit ja juoma sekä mahtavaa seuraa.

Polyteekkarimuseo ja Montaasi kutsuvat teidät mukaan mahtavaan teekkaritapahtumaan – teekkarilakit päähän!


Vanhempi sisältö...