Fyysikkoalumni

Tapahtumat

Alla muutama tuorein tapahtuma sekä linkit kaikkiin aiempiin tapahtumiin vuosiluvun mukaan järjestettynä.


Okmetic-excu ti 28.1.2020

Lähde tutustumaan piikiekkojen maailmaan! Fyysikkoalumni ja fyysikkokilta järjestävät yhteisen excursion Okmeticille.

Ajankohta: ti 28.1.2020 klo 17:30
Sijainti: Okmeticin Vantaan tehdas, Piitie 2, Koivuhaka
Ilmoittautuminen Fyysikkokillan kautta alla olevasta linkistä
Tarjolla on pientä iltapalaa

Aluksi perehdymme esitysten myötä Okmeticin tarinaan sekä nykypäivän näkymiin ja teknologioihin. Okmetic toimittaa räätälöityjä, korkean lisäarvon piikiekkoja antureiden sekä erillispuolijohteiden ja analogiapiirien valmistukseen. Okmeticin tuotteita löytyy mm. älypuhelimista, autoelektroniikasta, teollisuusprosesseista ja lääketieteen sovelluksista. Tuotteet valmistetaan alusta loppuun asti Vantaalla.

Pääsemme myös tehdaskierrokselle katsomaan kiteenkasvatusta. Muita Okmeticin tutkimustyön painopisteitä ovat erikoiskiekkojen valmistusprosessit sekä kiekkojen kuvioinnin ja DRIE-syövytysprosessien kehittäminen.

https://ilmo.fyysikkokilta.fi/event/33


Fat Lizard joulu glögit ja Mikes ekskursio, 11.12.

Tänävuonna joulu Glögien yhteydessä on mahdollisuus päästä Mikes exkursiolle tutustumaan uusiimpiin mittayksiköiden muutoksiin käytännössä. Exkursio alkaa klo 17:30 Mikes talon, Tekniikantie 1, 02150 Espoo, aulassa. Perinteinen vapaamuotoinen tilaisuus alkaa klo 20:00 Fat Lizard ravintolassa, Tietotie 1, 02150 Espoo.

Mikes exkursiolle tulee ilmoittautua alla olevalla lomakkeella. Huomioithan että exkursiolle mahtuu vain 20 osallistujaa, joten ilmoittaudu ajoissa!

Exkursiolla Mikesin johtaja, Martti Heinonen, pitää tervetulopuheen ja tarjoaa glögit, jonka jälkeen pääsemme laboratoriokierrokselle. Isäntämme, Jaani Nissilän, mukaan laboratoriokierroksilla tutustumme ainakin seuraaviin aiheisiin:

1)      Seuraavan sukupolven atomikellot ovat valokelloja joissa n. 500 THz laservalon värähtely lukitaan alle 1 mK lämpötilaan laserjäähdytettyyn vangittuun ioniin tai atomijoukkoon alle 1 Hz epävarmuudella. Esittelyssä VTT MIKES:n 88Sr+ ionikello, jonka tuottaman taajuuden suhteelliselle epävarmuudelle on asetettu tavoite 10-18.

2)      Seuraavan sukupolven jännitenormaali perustuu suprajohtaviin Josephson-liitossarjoihin, joita ajetaan pulssilaserilla ja liitossarjakomponentin välittömässä läheisyydessä olevalla nopealla fotodiodilla. Laitteisto mahdollistaa mielivaltaisen jänniteaaltomuodon luomisen tasajännitteestä ainakin 1 MHziin asti siten, että sen jännite on laskettavissa suoraan Planckin vakiosta ja elektronin varauksesta, sekä tarkasti mitattavissa olevasta pulssitaajuudesta. Esittelyssä MIKESin nykyinen kehitelmä, jolla päästäneen jonain päivänä epävarmuustasolle 10-11 tasajännitteellä ja 10-6 1MHz taajuusalueella.

3)      Pituuden yksikkö metri määritellään valon nopeuden avulla. Yksikön realisointi perustuu femtosekunti-taajuuskampaan, joka linkittää optiset taajuudet Cs-atomikellosta saatavaan matalampaan n. 9.2 GHz taajuuteen (nykyinen sekunnin yksikön perusta). Tarkan lasertaajuuden kautta päästään käsiksi tarkkaan aallonpituuteen, ja sen myötä voidaan hyödyntää erilaisia interferometrisia tekniikoita käytännön tarkkuusmittauksiin. Esittelemme laitteistoja, joilla MIKESissä mitataan kappaleiden pituuksia nanometrin ja 30 metrin väliltä. Epävarmuudet ovat parhaimmillaan tasolla 3×10-8.

Exkursion jälkeen noin klo 20:00 siirrymme Fat Lizard ravintolaan tapahtuman vapaamuotoiselle osuudelle, jonne kaikki alumnit ovat tervetulleita.


Nuorten alumnien sitsit 14.11.

Hei sinä TFM-alumni,

Fyysikkoalumnin hallitus haluaa onnitella sinua hiljattain valmistuneesta tutkinnostasi kutsumalla sinut nuorten alumnien sitseille Otarannan kerhotilaan torstaina 14.11.2019. Sitseille ovat tervetulleita kaikki teknillisen fysiikan ja matematiikan tutkinto-ohjelmasta tekniikan kandidaatiksi, diplomi-insinööriksi, tai tekniikan tohtoriksi viimeisen viiden vuoden aikana valmistuneet henkilöt. Fyysikkoalumnin hallitus toivoo sitseille runsaasti väkeä, erityisesti niitä jotka ovat harkinneet liittyvänsä, tai aikovat pian liittyä kasvavan alumnijärjestömme jäseniksi.

Sitsit aloitetaan cocktail-tilaisuudella Fyysikkokillan kiltahuoneella klo 17:30, jossa sinulla on mahdollisuus tavata muita oman ikäpolvesi valmistuneita, kuulla Fyysikkoalumnin toiminnasta, sekä nauttia lasillinen kuohuvaa. Cocktail-tilaisuuden jälkeen siirrymme Otarannan kerhotilaan perinteisille sitseille. Pöytäjuhla päättyy arviolta klo 23, minkä jälkeen iltaa voi jatkaa joko Otaniemen yössä, tai omatoimisilla jatkoilla esimerkiksi Helsingin keskustassa. Illan dress codena on smart casual.

Koska alumnijärjestömme on ylpeä jokaisesta suoritetusta TFM-tutkinnosta, ovat sitsit sinulle ilmaiset! Ilmoittautuminen sitseille aukeaa 18.10.2019 klo 12 alla olevalla lomakkeella. Sitseille mahtuvat ensimmäiset 35 ilmoittautunutta siten, että 25 paikkaa on varattu hiljattain valmistuneille henkilöille, jotka eivät vielä ole alumnijärjestömme jäseniä, ja 10 niille valmistuneille, jotka ovat hiljattain liittyneet alumnin jäseniksi.

Lämpmästi tervetuloa!

Fyysikkoalumnin hallituksen puolesta,

Leo Norilo


Vuosikurssitapaamiset


Tapahtumat 2019


Tapahtumat 2018


Tapahtumat 2017


Tapahtumat 2016


Tapahtumat 2015


Tapahtumat 2014


Tapahtumat 2013


Tapahtumat 2012


Tapahtumat 2011


Tapahtumat 2010


Tapahtumat 2009


Tapahtumat 2008


Tapahtumat 2007


Tapahtumat 2006


Tapahtumat 2005


Tapahtumat 2004