Fyysikkoalumni

Historian parhaat fyysikot -esitelmäsarja alkaa. Osa I: Isaac Newton

Julkaistu: 13.10.2015.

Professorit ja alumnit ovat kautta vuosikymmenten kertoneet nuoremmille Otaniemen fyysikoille, että meidän koulutuksellamme saa valmiudet harjoittaa jokseenkin mitä tahansa ammattia. Kaikki ovat varmaan kuulleet tarinan 1950-luvulta, jolloin laskettiin ammattinimikkeitä, ja todettiin, että yleisin yksittäinen ryhmä Teknillisen fysiikan osastolta valmistuneiden joukossa oli lähetyssaarnaaja. Tuon ryhmän koko oli kaksi, kaikkia muita nimikkeitä edusti vain yksi henkilö kutakin. Olemme kuulleet vanhempien tieteenharjoittajien kertomuksia omista työuristaan, ja vertailleet muiden alumnien vaiheita omiimme. Samaa uteliaisuutta voi nyt tyydyttää Fyysikkoalumnin uudessa esitelmäsarjassa ”Historian parhaat fyysikot”. Sarjan ensimmäinen osa oli 1.12. ja paikalla oli enimmillään noin 60–70 fyysikkoa.

Historian parhaat fyysikot, osa I: Sir Isaac Newton

Tunnemme monia historiallisesti kuuluisia fyysikoita lakien ja kaavojen nimistä, mutta emme ole tutustuneet ihmisiin noiden tieteellisten saavutusten takana. Monet merkittävät tiedemiehet ovat tehneet ja saavuttaneet paljon muutakin elämässään, ja monet heistä ovat olleet erikoisia persoonallisuuksia. Esitelmäsarja antaa meille mahdollisuuden kurkistaa lakien ja kaavojen taakse, tutustua historian suuriin fyysikoihin ihmisinä, tiedeyhteisön jäseninä ja yhteiskunnallisina vaikuttajina. Samalla voimme pohdiskella, mitä voimme omaksua heiltä työhömme ja muuhun elämään, fysiikan oppien lisäksi.

Sarjan ensimmäinen osa järjestetään yhteistyössä Suomen Fyysikkoseuran kanssa.

Mikä mies oli Sir Isaac?

Helsingin yliopiston aatehistorian sekä Oulun yliopiston aate- ja oppihistorian emeritus-professori Anto Leikola esittelee klassisen fysiikan uranuurtajan Sir Isaac Newtonin ihmisenä, tutkijana, yhteiskunnallisena vaikuttajana ja tiedeyhteisön jäsenenä.

Miten Sir Isaac menestyisi tämän päivän maailmassa? Mitä voimme oppia häneltä fysiikan peruslakien lisäksi?

Aika: tiistaina 1.12.2015 klo 18.00
Paikka:
Helsingin yliopiston Porthania-rakennus
Yliopistonkatu 3
Luentosali PIV (Suomen Laki –sali)

Fyysikkoalumnin perinteiset jouluglögit nautitaan viereisessä korttelissa, ravintola Belgessä, heti esitelmän päättymisen jälkeen. Glögitilaisuus on omakustanteinen.