Fyysikkoalumni

20.6.2007 Juhannusexcursio Vaisalaan

Julkaistu: 20.06.2007.

Joukko fyysikkoalumneja kokoontui kauniina kesäkuun iltana Vantaalle tutustumaan Vaisalaan, Vilho Väisälän 1936 perustamaan yritykseen joka on ikänsä ollut maailman huippua ympäristön mittauksen saralla. Vaisala on nykyjään pörssinoteerattu 1000 hengen yritys, joka on kasvattanut sekä orgaanisesti että yritysostojen kautta tuoteportfoliotaan ja tarjoaa monipuolisia ratkaisuja ympäristön mittaukseen ja teollisuuden käyttöön.

Vaisala 2007 XQ

Tavoite on olla markkinajohtaja kaikessa mitä tehdään, perustuen korkealaatuisiin tuotteisiin ja hyvin tässä ollaan onnistuttukin. Liikevaihto viime vuonna oli 220 M€ josta 97% menee ulkomaille mm ilmatieteen ja hydrologian laitoksille, ilmailulaitoksille, puolustusvoimille yms.

Fyysikkoalumnin isäntinä toimi neljä Vaisalan useammasta kymmenestä fyysikosta:

  • Hannu Katajamäki, F81, Business Unit Manager, Aviation Weather
  • Aki Lilja, F89, Program Manager, Vaisala System Integration Technology
  • Juha Nyman, F92, R&D Manager, Vaisala Measurement Systems
  • Reino Keränen, F82, Research Scientist, Vaisala Measurement Systems

Kuulimme yrityksen historiasta, tuotteista ja toimintatavoista, sekä tietysti mitä isäntämme Vaisalassa tekevät ja miten sinne ovat päätyneet. Mieleen painuvinta erityisesti fyysikoiden kannalta oli se, miten merkittävässä asemassa luonnontieteet ovat Vaisalassa – lähtien yrityksen arvoista ja lähestymistavasta aina tuotestrategiaan. Fyysikkoisäntämmekin ovat päässeet käyttämään täysillä sitä mitä fyssan koulutus tarjoaa, ja ennen kaikkea kykyä oppia mitä tahansa.

Kalvosulkeisten jälkeen siirryimme takapihalle tekemään radiosondiluotausta. Lennonjohto antoi lähetysluvan kun Seutulasta noussut matkustajakone näkyi turvallisen matkan päässä ja Esa-Pekka sai kunnian päästää sondi ilmaan.

Vaisala 2007 sondi

Kyllä se vaan lensi korkeammalle kuin littu – hävisi silmistä muutaman kilometrin jälkeen. Mittaukset paljastivat pallon kohonneen 20907 metrin korkeuteen ennen puhkeamista 60 km etäisyydellä lähetyspaikasta. Ja juhannushan olikin sitten enimmäkseen poutainen, kuten kuvasta hyvin näkyy.

Vaisala 2007 data